Resim yaparken 2 boyutlu bir zemin üzerinde çalışılır. Makyajda ise 3 boyutlu bir zemin üzerinde çalışılır ki bu genelde insan vücududur. Vücut boyamada sünger, fırça, hava tabancası ve parmaklar uygulama malzemesi olarak kullanılır. Daha hızlı ve düzgün çalışma imkanı veren lazer ve bilgisayar programlarından da faydalanılır.
Vücut boyama işlemine başlamadan önce muhakkak uygulama yapılacak bedenin veya yüzün makyajsız halinin fotoğrafı çekilir. Daha sonra bu fotoğrafın üzerine uygulanmak istenilen desenler birebir uygulanır.
Ülkemizde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi' nde ağırlıklı olarak yüz boyama çalışmaları yapılmaktadır.
Makyaj yapılmış vücut, sahildeki bir kayadan veya orman içindeki bir ağaçtan ayırt edilmekte güçlük çekilir.Ayrıca modele verilen poz da inandırıcılığı etkileyen bir faktördür. Yukarıdaki resimde bir ele makyaj ile kuş görünümü verildiği görülmektedir.
Yukarıdaki resme dikkatli bakılacak olursa, bir insan bedeninin profesyonel anlamdaki makyaj ile sergilendiğine şahit olursunuz. Zemini 3 boyutlu olarak insan oluşturmuştur.
Dünyada profesyonel makyaj alanında düzenlenen en büyük etkinlikler zinciri IMATS ''International Make up Artist Trade Show''dur. IMATS sadece profesyonel makyaj alanında çalışanlara ya da bu konuda eğitim alanlara açıktır.
IMATS bir yıl içinde:
- Toronto
- Los Angeles
- New York
- Londra
- Vancouver
- Sydney
IMATS'ların en dikkat çekici özellikleri,profesyonel makyaj üreticilerini ve makyaj profesyonellerini bir araya getirmek, makyaj profesyonelleri arasında bilgi ve deneyim paylaşımı sağlamak, dünyanın her yerinden gelen sanatçıların özellikle sinemada makyaj konusunda çok ileri düzey çalışmalar yapan ülkelerdeki gelişmeleri takip etmelerini sağlamaktır. Ayrıca bilgisayar teknolojisi ve 3 boyutlu yazıcılar hakkında da bilgi sahibi olma imkanı vardır.
Ne yazık ki ülkemizde vücut boyama henüz tam anlamıyla oturabilmiş bir alan değil. Yukarıda bahsettiğim üzere ağırlıklı olarak yüz boyama şeklinde yapılıyor. Avrupa ya da Amerika'da rekor kıran film yapımlarında bu teknikten son derece faydalanılıyor. Fakat ülkemizde bu alanda göz yaşartacak gelişmeler yaşanmıyor. Kim bilir belki bunun zamanı yakındır. Varın öyle ümit edelim...
(Yazıda Broadcaster İnfo'nun 104 ve 111. sayılarından faydalanılmıştır.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder