Hatay coğrafi konumu nedeniyle tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve bu sayede de çok zengin bir kültürel mirasa sahip olmuştur. Hatay, Anadolu ile Ortadoğu dolayısıyla Mezopotamya arasında bir köprü konumundadır. Doğu ile batı kültürünün kesiştiği bir noktada yer alması nedeniyle sürekli kültürel bir alışveriş söz konusudur.Hatay bir tek kuzeyden güneye-güneyden kuzeye giden ana yolların geçtiği bir yer konumunda olarak kalmamış, doğudan gelen ve tarihte İpek Yolu diye adlandırılan önemli ticaret yolunun da önemli bir kavşağı ve bir ticaret merkezi de olmuştur. Bu durumda ister istemez yemek çeşitlerinin çoğalmasına ve zenginleşmesine neden olmuştur.
Yemek kültürünün çeşitlenip özelleşmesinde ana etken; ekolojik çevre, dinsel inanç, kültürel birikim, sosyal ve etnik gruplar, eğitim düzeyi ve kültürel mirasın toplamının damak zevkleri ile bütünleşmesidir. Bu bütünleşme Antakya yemek kültüründe çok güzel bir şekilde izlenmektedir. Antakya’nın bulunduğu ekolojik çevre, farklı dinsel grupların bulunması, renkli bir tarihsel geçmiş ve buna bağlı oluşan zengin bir mutfak kültürü oluşmuştur.
KAĞIT KEBABI MALZEMELERİ ve YAPILIŞI
1 kg yağlı kıyma
1 demet maydanoz
4 adet taze biber
3 adet domates
Karabiber
Tuz
Yağlı kağıt
YAPILIŞI
Maydanoz ve yeşil biber çok ince kıyılır ve kıymaya eklenir. Hepsi iyice yoğrularak 6 eşit parçaya bölünür. Tepsinin tabanı yağlı kağıt ile kaplanır. Her parçaya daire şekli verilerek yaklaşık 1 cm kalınlığında kağıdın üzerine yerleştirilir. Yüksek ısıda fırında kıymanın pişme süresi kadar pişirilir. ve sıcak servis yapılır.
HUMUS MALZEMELERİ ve YAPILIŞI

250 gram nohut
1 su bardağı tahin
2 limon suyu
3 diş sarımsak
Kimyon
Pul biber
Zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI
Nohut bir gece önceden ıslatılır. Bir tencerede çok iyi pişinceye kadar haşlanır, suyu süzülür. İnce delikli süzgeçten 2 defa geçirilir. Limonların suyu sıkılır, sarımsak dövülür, tahin ezilip püre haline getirilmiş nohuda karıştırılıp içine tuz eklenir. Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konur. Üstüne kimyon toz biber serpilir ve zeytinyağı gezdirilir. Üstü domates, turşu ve maydanozla süslenir.
İçerik bakımından şimdiye kadar girilen tüm yazıların en ilginç olanları arasında:) Teşekkürler:)
YanıtlaSil